Verkerk, Annemieke

Hoe ik ben begonnen met golf en het gevolg!

Edward Verstraten heeft me gevraagd om de 2 onderstaande vragen te proberen te beantwoorden.

 1.       WAT HEB IK DE AFGELOPEN JAREN GELEERD IN HET GOLFSPEL?

 2.       WAT HEB IK GELEERD BIJ DE DGTF?

WAT HEB IK DE AFGELOPEN JAREN GELEERD IN HET GOLFSPEL?

In 2006 ben ik met een vriend meegegaan naar een golfclinic op De Biltse Duinen. Wat een leuke ervaring! Ik was gelijk verkocht en verslaafd! Ik raakte de bal best lekker en sloeg gelijk een redelijke afstand. Toen heb ik mij ingeschreven voor de cursus van 20 lessen en besloot op te gaan voor het GVB.

Ik kreeg les van Cees Niessen (DGTF) en leerde daar voornamelijk dat grip en balpositie belangrijk zijn. Meer weet ik me er eigenlijk niet van te herinneren. Ik heb denk ik 20 lessen gehad en trainde eens per week, wat me veel opleverde. Veel mensen deden dat niet en zij gingen gewoon minder snel vooruit. Met mijn GVB binnen (2007) dacht ik heel wat geleerd te hebben, maar toen zag ik pas dat ik nog veel moest leren!

Twee jaar lang trainde ik elke week alleen maar op de drivingrange en oefengreens. Ik nam af en toe een les, maar mijn pro was naar een andere club gegaan en dat was toch wat te ver. Wat ik nog wel weet, is dat ik het meeste leerde van baanlessen. Ik was eigenlijk nog steeds niet gewend uit het gras te slaan en daar had ik echt les in nodig. Dat is niet te vergelijken met de drivingrange. Daarbij speelde ik altijd alleen.

In 2009 of 2010 werd ik lid van De Biltse Duinen, kon mijn tas daar laten en met de trein naar de club komen en heb toen wekelijks meerdere rondjes gespeeld, waardoor ik hard vooruitging. Mijn spel werd aanzienlijk beter omdat ik zo vaak kon spelen als ik wilde en het op deze baan voornamelijk op het korte spel aankomt. Jammer was echter dat daar slechts par 3 holes zijn en ik niet fullswing uit het gras leerde slaan. Super leuke tijd gehad. Gastvrije club, goede gastheer en eigenaar.

Het idee om van golf mijn werk te maken ontstond in 2010. Had totaal geen idee wat ik nog moest leren, maar had een doel om te trainen en was blij met het vooruitzicht niet meer op kantoor te hoeven werken. Op De Biltse Duinen ben ik lid geweest tot 2011. Toen was er onenigheid in de club met de vereniging en werd mij geadviseerd om mijn lidmaatschap op te zeggen omdat de toekomst van de vereniging onzeker was.

In Portugal heb ik de cursus voor golfprofessional van de DGTF gevolgd (2011). Mijn zelfvertrouwen liep na deze cursus een aardige klap op. Ik dacht echt dat ik niet meer kon golfen!

Ik kreeg in de jaren erna les van René Witteveen, die ik ontmoette bij de kennismaking van de DGTF. René heeft mij bijna alles van het korte spel geleerd. Hoe belangrijk balpositie, houding, grip, voetenstand, gewichtsverdeling en pre-shotroutine zijn. Altijd hetzelfde doen, strak door de bal en eindhouding vasthouden. Leer voelen wat je doet.

In 2012 ben ik lid geworden van Kromme Rijn, Bunnik. Daar heb ik heel veel geleerd. Mijn handicap is toen gedaald naar 14. Wat ik wel steeds meer merkte is dat bij een kleine afleiding of irritatie mijn spel enorm verslechterde. Ik hield in een Excel-sheet bij hoelang ik er over deed om slechte slagen om te zetten in goede. Daarnaast noteerde ik hoeveel procent van de holes ik verprutste. Ik verbaasde mij erover hoe mijn spelniveau per dag verschilde. Ik merkte ook dat als ik geen zin had om te spelen maar vond van mijzelf dat ik moest trainen, ik over het algemeen weinig presteerde. Af en toe viel het mee en kon ik ervan genieten. Maar alleen als ik de humor ervan inzag. Ik merkte ook dat ik de baan zo goed kende dat ik veel beter speelde dan op vreemde banen. Wat ik wel altijd deed is proberen te leren van mijn fouten en het analyseren waar mijn zwaktes zaten en daar vervolgens op te trainen.

In 2012 begon ik ook met het spelen van wedstrijden met de DGTF. Ongelooflijk wat ik toen faalde in wedstrijden. Toen pas begon ik te begrijpen hoe moeilijk het is onder druk te presteren en hoe goed je moest spelen om uit verschillende posities weg te komen. Daarnaast begon ik samen met René Witteveen weekendcursussen te geven.

Ik begon boeken te lezen over het mentale aspect van het golfen. Mistake Free Golf van Robert K. Winters. Je bent bijna blij dat het normaal is dat er zoveel door je hoofd gaat bij het spelen van een wedstrijd. Ik begon mij te focussen op het mentale spel. Ik merkte dat ik enorm last had van faalangst  en bang was wat anderen van mij vonden.

In de jaren erna tot nu (2016) heb ik veel wedstrijden gespeeld. Wat ik geleerd heb in mijn eigen spel is steeds te bedenken voor elke slag: “Geloof ik dat ik deze slag goed kan doen, of kan ik beter een andere slag doen die ik zeker weet goed te doen.” Meestal was het zo dat ik juist door mijn eigen twijfel een slag niet goed uitvoerde in plaats van dat ik het niet kon. Dus leerde ik mezelf te vertrouwen en ervoor te gaan als ik wist dat ik een slag kon uitvoeren en met hetzelfde vertrouwen een andere slag te kiezen zonder mijzelf hiervoor te veroordelen.


WAT HEB IK GELEERD BIJ DE DGTF?

In 2010 heb ik voor het eerst contact gehad met Edward Verstraten. Ik vroeg hem of ik al mee kon doen met de cursus voor golfprofessional. Hij adviseerde mij om dat wel te doen vooral omdat je spel dan sneller vooruit gaat dan dat je een jaar blijft trainen en dan pas de opleiding doet. Omdat ik amper handicap 30 speelde destijds, heb ik nog een jaar gewacht met het volgen van de opleiding in Portugal.

Daarnaast heb ik in de twee jaren daarna alle cursussen gevolgd van de DGTF, zoals empathie en clubfitting. Ik heb kennisgemaakt met René Witteveen doordat ik op zijn locatie mijn toelatingsgesprek had met Edward Verstraten. René heeft mij wekelijks les gegeven en laten meelopen met lessen. Zo ben ik vooral met het korte spel enorm vooruit gegaan. Zonder René had ik nooit zo ver gekomen in mijn spel en het lesgeven. Ik geloof dat je als professional iemand nodig hebt die je begeleidt en op een eenvoudige manier je mee laat kijken met de lessen en je spel helpt te verbeteren.

In Portugal heb ik voornamelijk de technische kant van de swing geleerd en hoe je omgaat met klanten. Daarnaast werd mij duidelijk gemaakt dat je de golfregels goed moet kennen om het aan je klanten straks uit te kunnen leggen.

Vanaf 2013 heb ik mee gedaan met de DGTF golfwedstrijden. Hier heb ik eigenlijk vooral het mentale spel geleerd en hoe je je voorbereid op een wedstrijd. Ik merkte dat ik het heel intimiderend vond dat ik zelf nog lang niet op het juiste niveau was van de meeste spelers en schaamde me voor mijn spel, waardoor ik natuurlijk nog slechter ging spelen.

Pas toen ik mijn eigen spel ging spelen zoals dat heet, dus spelen naar je eigen kunnen en geloven in je spel, ging ik beter spelen. En daarnaast geduld hebben dat het gewoon lang duurt voor je stabiel speelt.

Ik wilde zo graag mijn PAT (Playing Ability Test) halen dat ik toch steeds de druk voelde om te presteren en daardoor, tot mijn grote frustratie, steeds faalde.

Wat ik op de wedstrijd ook leerde is dat veel professionals het moeilijk vinden om op de regels aangesproken te worden terwijl wij juist degene moeten zijn die zich als gentleman/lady gedragen in het spel. Daarnaast zijn gesprekken met collega´s ook altijd interessant en leerzaam.

De DGTF kijkt dus ook naar je karakter in je spel. Wat doe je als het niet lekker gaat en hoe kom je naar wedstrijden en accepteer je het om aangesproken te worden op de regels? Wat heb je ervoor over om ergens te komen en je doelen te halen? Hoe spreek je over andere collega’s?

Ook belangrijk is het dat er iemand als Edward Verstraten is die in je gelooft en je spel volgt en je niet alleen afrekent op je resultaten.

Een vereniging heeft iemand nodig die ergens voor staat en daarvoor gaat.